Χρόνιος πόνος στη μέση. Και τώρα τι κάνουμε;

Νιώθετε κι εσείς έναν συνεχή, βαθύ πόνο στη μέση, δυνατό και διαπεραστικό; Ένα μυρμήγκιασμα ή κάψιμο, που πολλές φορές φτάνει μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών; Αν υποφέρετε κι εσείς, όπως πολλοί άνθρωποι γύρω μας, από χρόνιο πόνο στη μέση, σίγουρα θα έχετε αισθανθεί είτε συνεχή ενόχληση, είτε πόνο που έρχεται και φεύγει. Και μάλλον αναρωτιέστε τι ακριβώς συμβαίνει.

Μπορεί να σκεφθείτε ότι κάνατε μία απότομη κίνηση, ότι κοιμηθήκατε στραβά, ότι σας ενόχλησε ο ανεμιστήρας, ή ακόμη ότι πονάτε επειδή σηκώσατε τις προάλλες εκείνο το βαρύ αντικείμενο.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι χρόνιοι πόνοι προκαλούνται από υποκείμενες παθήσεις. Σίγουρα, μια λάθος κίνηση ή το σήκωμα βάρους μπορεί συμβάλλουν λίγο ή περισσότερο, αλλά συνήθως δεν οφείλεται σε αυτούς τους λόγους ο έντονος πόνος που νιώθετε.

Ο πόνος στη μέση, όπως είπαμε, μπορεί να είναι συνεχόμενος ή περιοδικός. Ο οξύς εμφανίζεται ξαφνικά μετά από κάποιον τραυματισμό, ενώ ο χρόνιος είναι αυτός που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες.

Εάν νιώθετε πόνο στη μέση για περισσότερο από 72 ώρες, συστήνουμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

«Από πού ήρθε αυτός ο πόνος;»

Μήπως ευθύνεται η δουλειά που κάνετε;

Όταν κάνουμε χειρωνακτική δουλειά και ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με στροφές του κορμού ή βάρη ή παρατεταμένη αναμονή σε μια δύσκολη θέση, ίσως μας προκαλέσει τραυματισμό και πόνο στη μέση και την πλάτη. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να συμβεί αν στεκόμαστε για πολλή ώρα σε όρθια στάση.  Ή και από ακινησία, όπως συμβαίνει όταν κάνουμε μια εργασία που μας θέλει πολλές ώρες καθισμένους και ιδίως αν καθόμαστε με λάθος τρόπο.

Η κληρονομικότητα

Νέες έρευνες έδειξαν ότι με συγγενείς δεύτερου ή τρίτου βαθμού με χρόνιο πόνο στη μέση, διατρέχουμε αυξημένο κίνδυνο να τον εκδηλώσουμε και εμείς. Όταν ο έχουμε συγγενή πρώτου βαθμού, τότε η πιθανότητα τετραπλασιάζεται.

Η ηλικία

Με την πάροδο των χρόνων, οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης “γερνούν” και συχνά εκφυλίζονται, προκαλώντας μας πόνο. Βέβαια, η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός λόγος για την εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων, καθώς όλο και πιο νέοι άνθρωποι παρουσιάζουν ίδια φθορά στο σημείο αυτό.

H σπονδυλική στήλη σε αριθμούς

H σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 οστά, τους σπονδύλους. Στην περιοχή της μέσης βρίσκονται πέντε σπόνδυλοι που ονομάζονται οσφυϊκοί. Στο εσωτερικό της η σπονδυλική στήλη περικλείει το νωτιαίο μυελό, μια λεπτή λωρίδα νεύρων ικανή να συντονίζει όλες τις κινήσεις του σώματος από το λαιμό και κάτω. Eπιπλέον, η σπονδυλική στήλη διαθέτει ένα σύστημα από 31 ζεύγη νεύρων, που διακλαδίζονται από το νωτιαίο μυελό, και 400 μυς που «δένονται» στα οστά με 1.000 περίπου τένοντες.

Το φύλο

Και οι άντρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μέση. Σε κάποιες περιπτώσεις που οι άντρες μπορεί να παρουσιάσουν συχνότερες υποτροπές είναι γιατί ίσως ασχολούνται με πιο «βαριά» επαγγέλματα και χειρωνακτικές εργασίες.

Φταίνε τα παραπανίσια κιλά;

Έχει αναφερθεί ότι περίπου το 17% των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων έχουν πόνους χαμηλά στη μέση. Αυτό συμβαίνει γιατί το επιπλέον βάρος αυξάνει την πίεση στη σπονδυλική στήλη. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις, η μειωμένη μυϊκή μάζα κοντά στη σπονδυλική στήλη κάνει πιο δύσκολη τη στήριξη και τη σταθεροποίηση της μέσης.

«Πώς θα μειώσω τον πόνο;»

Κοιμηθείτε σωστά

Από τις καλύτερες στάσεις ύπνου για τον πόνο της μέσης είναι είτε η εμβρυϊκή (στο πλάι και μάλιστα μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα επιπλέον ένα λεπτό μαξιλαράκι ανάμεσα στα πόδια) είτε ανάσκελα, με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα.

Σηκωθείτε αργά

Για να σηκωθείτε από το κρεβάτι, γυρίστε στο πλευρό σας και κατεβάστε τα πόδια σας, στηρίζοντας με τα χέρια τον κορμό σας μέχρι να καθίσετε.

Καθίστε καλά

Επιλέξτε ένα κάθισμα με καλή στήριξη στη πλάτη, βραχίονες και ρύθμιση ύψους. Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι μέσης ή μια τυλιγμένη πετσέτα, για να διατηρήσετε τη φυσική καμπύλη της μέσης. Προσπαθήστε να σηκώνεστε κάθε μισή ώρα για έναν ολιγόλεπτο περίπατο στο χώρο που βρίσκεστε.

Σηκώστε κοντά

Σηκώνετε τα αντικείμενα πάντα κοντά στο σώμα σας, με ίσια την πλάτη, λυγίζοντας τα γόνατά σας. Mην στρίβετε ποτέ τον κορμό σας ενώ σηκώνεστε.

Κινηθείτε σιγά-σιγά

Η άσκηση είναι καλός τρόπος να διατηρήσετε δυνατή τη μέση σας. Αρχίστε με περπάτημα ή κολύμπι για 30 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα. Προσθέστε πιλάτες ή γιόγκα για να βοηθήσετε τους μυς. Ρωτήστε τον γιατρό σας τι είδους άσκηση είναι καλύτερη για εσάς.

«Κάτι να με ανακουφίσει!»

Ένα δισκίο Neural Plactive τη μέρα μπορεί να βοηθήσει, γιατί αντιμετωπίζει την αιτία του πόνου. Χάρη στη μοναδική του φόρμουλα, κατευθύνεται στο σημείο όπου μπορεί να έχουν τραυματιστεί τα νεύρα, από μια δισκοκήλη για παράδειγμα, και στέλνει σήμα να “επιδιορθωθούν” τα νεύρα.

Το Neural Plactive, δηλαδή, δεν καλύπτει απλώς τον πόνο, όπως κάνουν τα παυσίπονα ή αλλιώς τα αναλγητικά  Αντίθετα, ενεργοποιεί τον ίδιο μας τον οργανισμό να επιδιορθώσει τα νεύρα της μέσης που έχουν τραυματιστεί, με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από τον πόνο.

Το Neural Plactive είναι ασφαλές, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και μπορεί να λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να συνδυαστεί με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε καθώς και με συνεδρίες φυσικοθεραπείας, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του νευροπαθητικού πόνου.

Με τη διάγνωση του ιατρού μας, σωστή στάση, συχνή άσκηση και το Neural Plactive μπορούμε να αφήσουμε πίσω τον πόνο στη μέση!

* Οι πληροφορίες του άρθρου χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα της γενικότερης ενημέρωσής σας και δεν υποκαθιστούν τις εξειδικευμένες συστάσεις και συμβουλές των ειδικών.

Neural
Μετάβαση στο περιεχόμενο